Zo binnen, zo buiten.

Het is oorlog. Op dit moment is er ergens op deze aarde oorlog. Met slachtoffers en daders. En als je wordt gevraagd om een mening hierover, word je voor het je weet in een rol geplaatst: buitenstaander, medeplichtig, meeloper, onverschillige, passieve bondgenoot, verdediger, enzovoort. Of die van rechter: want wie heeft schuld en waar zit de onschuld? Helaas is het antwoord op deze vraag vaak diep in een bunker verstopt, tussen alle gruis en brokstukken.

Je kent misschien het begrip: zo binnen, zo buiten. Als de oorlogen in de wereld een reflectie zijn van mijn binnenwereld, dan voelt het voor mij als een te grote verantwoordelijkheid om dat op me te nemen. Wat in mij wordt dan weerspiegeld in dat afschuwelijke geweld? Wat in mij veroordeelt, onderdrukt, doet anderen soms ongewild pijn, gaat grenzen over? Zou ik daar eens naar kunnen kijken en iets kunnen veranderen? Mijn eigen antwoord daarop is ja.

Ik heb de vrijheid om te doen. Mijn beeld van vrijheid is dat ik mijn eigen verantwoordelijkheid kan en mag nemen om te zijn wie ik ben. Met respect voor en in harmonie met alles wat leeft.  

Het is vrede. Op dit moment is er ergens op de wereld vrede. En vaak ook in mij. Maar ik moet eerlijk toegeven: niet altijd. Ik mag dan voor mezelf de verantwoordelijkheid nemen om dat stuk aan te kijken en er vrede mee te sluiten. Ik dacht opeens aan het vlindereffect. En vond het volgende op NPO Kennis : â€œđ˜đ˜Šđ˜” đ˜·đ˜­đ˜Șđ˜Żđ˜„đ˜Šđ˜łđ˜Šđ˜§đ˜§đ˜Šđ˜€đ˜” đ˜Łđ˜Šđ˜”đ˜Šđ˜Źđ˜Šđ˜Żđ˜” đ˜„đ˜ąđ˜” 𝘬𝘭𝘩đ˜Ș𝘯𝘩 𝘱𝘧𝘾đ˜Șđ˜«đ˜Źđ˜Ș𝘯𝘹𝘩𝘯 đ˜Ș𝘯 đ˜„đ˜Š 𝘣𝘩𝘹đ˜Șđ˜Żđ˜”đ˜°đ˜Šđ˜Žđ˜”đ˜ąđ˜Żđ˜„ 𝘩𝘯𝘰𝘳𝘼𝘩 𝘩𝘯 đ˜°đ˜Żđ˜·đ˜°đ˜°đ˜łđ˜Žđ˜±đ˜Šđ˜­đ˜Łđ˜ąđ˜łđ˜Š đ˜Šđ˜§đ˜§đ˜Šđ˜€đ˜”đ˜Šđ˜Ż đ˜Źđ˜¶đ˜Żđ˜Żđ˜Šđ˜Ż đ˜©đ˜Šđ˜Łđ˜Łđ˜Šđ˜Ż 𝘣đ˜Ș𝘯𝘯𝘩𝘯 𝘩𝘩𝘯 đ˜€đ˜©đ˜ąđ˜°đ˜”đ˜Șđ˜Žđ˜€đ˜© 𝘮đ˜șđ˜Žđ˜”đ˜Šđ˜Šđ˜ź. 𝘑𝘩 đ˜©đ˜°đ˜°đ˜łđ˜” đ˜·đ˜ąđ˜ąđ˜Ź đ˜„đ˜ąđ˜” đ˜„đ˜Š đ˜·đ˜­đ˜Šđ˜¶đ˜šđ˜Šđ˜­đ˜Žđ˜­đ˜ąđ˜š đ˜·đ˜ąđ˜Ż Ă©Ă©đ˜Ż đ˜·đ˜­đ˜Șđ˜Żđ˜„đ˜Šđ˜ł đ˜Ș𝘯 đ˜‰đ˜łđ˜ąđ˜»đ˜Ș𝘭đ˜ȘĂ« 𝘩𝘩𝘯 𝘰𝘳𝘬𝘱𝘱𝘯 𝘬𝘱𝘯 đ˜·đ˜Šđ˜łđ˜°đ˜°đ˜łđ˜»đ˜ąđ˜Źđ˜Šđ˜Ż đ˜Ș𝘯 𝘛𝘩đ˜č𝘱𝘮, đ˜„đ˜°đ˜°đ˜łđ˜„đ˜ąđ˜” 𝘩𝘩𝘯 đ˜±đ˜Șđ˜Šđ˜±đ˜Źđ˜­đ˜Šđ˜Ș𝘯𝘩 đ˜­đ˜¶đ˜€đ˜©đ˜”đ˜Žđ˜”đ˜łđ˜°đ˜°đ˜ź đ˜¶đ˜Șđ˜”đ˜Šđ˜Șđ˜Żđ˜„đ˜Šđ˜­đ˜Șđ˜«đ˜Ź 𝘬𝘱𝘯 đ˜¶đ˜Șđ˜”đ˜šđ˜łđ˜°đ˜Šđ˜Ș𝘩𝘯 đ˜”đ˜°đ˜” đ˜Șđ˜Šđ˜”đ˜Ž đ˜·đ˜Šđ˜Šđ˜­ đ˜šđ˜łđ˜°đ˜”đ˜Šđ˜łđ˜Ž. đ˜‹đ˜ąđ˜” đ˜·đ˜°đ˜°đ˜łđ˜Łđ˜Šđ˜Šđ˜­đ˜„ đ˜Ș𝘮 𝘯𝘰𝘹 đ˜ąđ˜­đ˜”đ˜Șđ˜«đ˜„ đ˜©đ˜Šđ˜” 𝘮đ˜ș𝘼𝘣𝘰𝘰𝘭 đ˜·đ˜ąđ˜Ż đ˜„đ˜Š đ˜€đ˜©đ˜ąđ˜°đ˜Žđ˜”đ˜©đ˜Šđ˜°đ˜łđ˜Ș𝘩. 𝘔𝘱𝘱𝘳 đ˜Źđ˜­đ˜°đ˜±đ˜” đ˜©đ˜Šđ˜” 𝘰𝘰𝘬 đ˜Šđ˜€đ˜©đ˜”? 𝘕𝘩𝘩, đ˜Ș𝘯 𝘾𝘩𝘳𝘬𝘩𝘭đ˜Șđ˜«đ˜Źđ˜©đ˜Šđ˜Șđ˜„ đ˜Ș𝘮 đ˜©đ˜Šđ˜” đ˜Șđ˜Šđ˜”đ˜Ž đ˜”đ˜Š 𝘼𝘰𝘰đ˜Ș 𝘰𝘼 𝘾𝘱𝘱𝘳 đ˜”đ˜Š đ˜»đ˜Șđ˜«đ˜Ż: Ă©Ă©đ˜Ż đ˜·đ˜­đ˜Šđ˜¶đ˜šđ˜Šđ˜­đ˜Žđ˜­đ˜ąđ˜š đ˜Ș𝘮 𝘯đ˜Șđ˜Šđ˜” đ˜·đ˜°đ˜­đ˜„đ˜°đ˜Šđ˜Żđ˜„đ˜Š. 𝘔𝘱𝘱𝘳 𝘩𝘩𝘯 đ˜©đ˜Šđ˜­đ˜Šđ˜Łđ˜°đ˜Šđ˜­ đ˜šđ˜Šđ˜§đ˜­đ˜ąđ˜„đ˜„đ˜Šđ˜ł đ˜»đ˜°đ˜¶ 𝘼đ˜Șđ˜Žđ˜Žđ˜€đ˜©đ˜Ș𝘩𝘯 𝘾𝘩𝘭 đ˜Źđ˜¶đ˜Żđ˜Żđ˜Šđ˜Ż đ˜¶đ˜Șđ˜”đ˜šđ˜łđ˜°đ˜Šđ˜Ș𝘩𝘯 đ˜”đ˜°đ˜” 𝘩𝘩𝘯 đ˜šđ˜łđ˜°đ˜”đ˜Š đ˜Žđ˜”đ˜°đ˜łđ˜ź.”

Ik ga even stoppen met fladderen. En de vrede in mezelf opzoeken. Wat zou daar het effect van zijn?